Kutyák és könyvek

Kutyák és könyvek

Kutyák és könyvek

A lánykutyák ciklusainak összehangolódása nyomában

2020. augusztus 20. - Frida reads

Amíg el nem érik az egyéves kort, addig éri mindenféle fél- meg negyedhónapokban mérni a kiskutyák korát? Vagy ez egészen kétéves korig is megengedett, mint a kisbabáknál? Én igazából arra gondoltam, hogy ha majd betölti az első kerek évét, onnantól egyéves, kétéves, hároméves, stb. kutyaként hivatkozom majd Fridára, ha kérdezné valaki sétáltatás közben a parkban, az utcán vagy bárki más az Ausztria - Magyarország tengelyen.

 

De akárhonnan is nézem, Frida most, 8,5 hónaposan már - életkor ide vagy oda - visszavonhatatlanul új életszakaszba lépett, ugyanis már két hete tüzel!:(

 

img_20200804_111700.jpg

 

Ha minden óramű pontossággal megy, még éppen egy hét van neki hátra belőle és utána fellélegezhet. De nem is a koraisága a legfurcsább (jó, ez is. Valamelyik reggel találkoztunk egy gazdival, akinek a lányagara 14 hónaposan tüzelt csak először! Illetve... „csak”, mert hozzánk képest ugyan ez nagy eltérés, de utánaolvastam és ez a rengeteg kutyafajta tényleg nemcsak külsejében nagyon különböző, érdekes az is, mennyire máshogy működnek!), hanem hogy három héttel ezelőtt Fridástul a családomnál töltöttünk egy teljes hetet. Frida pedig imádta, hiszen minden más volt neki, mint itthon: kertes ház, egész napos kijárás a szabadba, cicák, akiket kedvére követhetett, madarak, amiket a cicák fogtak, pofonok, amiket a cicáktól kapott, amiért folyvást a sarkukban loholt, mindig akadt valami, amit muszáj volt megvizsgálnia, ami hosszú órákra lekötötte a figyelmét, és ebben Lily, a szüleim négyéves spánielje is aktvan közreműködött.

 

img_20200730_0847042.jpg

 

Lily egyébként nagyon aranyos és barátságos kutyus, egy igazi kis ölbemászó, aki imádja, ha van kihez bújnia, de főleg csak emberekhez szeret odamenni, a többi állattól sajnos hajlamos megijedni, főleg ha az olyan magabiztosan jár-kel a számára új területeken mint Frida. Az udvaron és a házban, ami ugye elvileg Lily felségterülete! Eleinte inkább csak gyanakodva figyelte a ezt az eleven betolakodót, örömünkre azonban egyhetes ottlétünk alatt nemcsak Frida rajongott a sok új, felfedezésre dologért, Lily is feloldódott, nemsokkal később pedig már jó kutyabarátnőkként ketten is eljátszadoztak, kergetőztek és aludtak. Azért nem összebújva. És persze a vacsit külön kapták!

 

Szóval most jön a lényeg: mert miután letelt az egy hét otthonnyaralás és a kutyik is teljesen összeszoktak, mi vasárnap este, már itthon vettük észre, hogy valami szokatlan történt: Frida vérzik. Másnap reggel pedig anyukámtól érkezett az üzenet, hogy Lily is pont akkor tüzelni kezdett! Alig hittük el!

 

Rövid keresgélés után rátaláltam erre az oldalra, mely szerint a közös helyen élő, ivarérett nősténykutyáknál gyakori jelenség, hogy egyszerre kezdenek el tüzelni. Persze, biztos nagy hatással vannak egymásra az intenzíven egymás közelében eltöltött napok után, de valahogy – hiába van erről szinte mindenkinek egy-egy sztorija – még mi, nők is sokszor képtelenek vagyunk hova tenni, ha valakivel egyszer csak összehangolódik a ciklusunk. Én legalábbis nem szoktam tudni, mármint nagyon örülök neki, ha mondjuk fény derül rá, hogy juhuu, valakivel lett egy közös dolgunk, meg egyszerre vicces is, mert lehet sejteni, mikor jön majd meg a másiknak (is), de mindeközben a magyarázat arra, hogy oké, akkor mi is ez voltaképp, nem túl részletes, nagyjából annyi, hogy hát igen, mert n ő k vagyunk és a női energiáink ebben manifesztálódnak. Az egészet körbelengi valami spirituális beállítódás, és mivel a nagyon racionális emberek sem tudnak a témáról sokkal többet, így be kell érnünk ezzel a homályos válasszal... Jobban mondva, én nem találtam rá egyértelmű magyarázatot az interneten, több elmélet is felvetődött ugyan az utóbbi évtizetekben, hogy evolúciósan miért előnyös helyzet ez a nőstényeknek, például, mert ha mindnyájan egyszerre menstruálnak, akkor egyszerre lesznek vonzóak a hímek számára, ezzel csökkentve annak az esélyét, hogy egyetlen domináns hím tudjon uralkodni felettük – de sajnos újabb kutatások ezt is megdöntötték. :(

 

Így aztán nem tudom lerántani a leplet, pedig igazán érdekelnének a miértek. Valószínűleg sajnos többet már nem fogjuk tudni összehasonlítani a két kutyus ilyentén működését, hiszen mi Fridát a közeljövőben ivartalanítani tervezzük. Viszont az első (és a tervek szerinti egyetlen) tüzelése így mindenképpen emlékezetes marad!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyakeskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr6416171606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása